top of page
Soma Helseklinikk logo
Soma Helseklinikk nyheter

NYHETER

De vanligste kontorplagene


Det er kjent at muskel- og leddplager er den vanligste årsaken til sykefravær og uføretygd. Plagene oppstår når arbeidet fører til at den fysiske eller psykiske belastningen er større enn det kroppen tåler. Det finnes flere årsaker til hvorfor og hvordan du kan pådra deg muskel- og leddplager ved kontorjobb. Ergonomiske forhold er den største årsaken, der statisk og ensformig arbeid på kontor og foran PC veier tyngst. Dårlig ergonomi, eller dårlig holdning, kan føre til feilbelastning og overbelastning av muskulaturen. Psykologiske forhold kan og ha en innvirkning på muskel- og leddplager, så vel som de fysiske forholdene. Det å forebygge muskel- og leddplager er viktig for både arbeidstakeren, virksomheten og samfunnet.


Vanlige plager ved kontorarbeid


Hodepine

Hodepine er en vanlig problematikk mange opplever når de jobber på kontor og foran. Dette kan skyldes stress, synet, dårlig holdning foran PCen og spenninger knyttet til dette. Som regel begynner problemet med spenninger i nakken og skuldrene, som kryper oppover mot hodet. Hodepinen kan være hemmende og forstyrrende til arbeidet. Hodepinen kan komme både i form av spenningshodepine eller migrene. Du kan lese mer om hodepineproblematikk her.


Musearm

Smerter i underarm og albue er noe mange kontoransatte vil slite med en gang i løpet av livet. Den vanligste årsaken til smerte er irritasjon i senefestet i underarmens muskulatur på innsiden eller utsiden av albuen. Andre problemer kan være irritasjon i albuens fettpute, låsning i albuen eller skade på albuens leddbånd.

Musearm/tennisalbue er en av de hyppigste smertetilstandene i underarmen. Tennisalbue (lateral epicondylit) er en irritasjon eller betennelse i senefestet til fingrenes strekkere og gir smerte på utsiden av albuen. Denne er ofte forårsaket av langvarig og intens arbeid på PC, en tilstand som oppstår i forbindelse med gjentatte anstrengelser av muskler, leddbånd, sener og nerver i armen. Den oppstår som regel i din dominante arm, ettersom den brukes i større hyppighet og er mer belastet. Dette er et problem som spesielt sees hos kontorarbeidere ved bruk av ekstern mus. Du kan lese mer om vanlige albueproblemer her.


Korsrygg

Korsryggsmerte er et vanlig problem hos kontoransatte. Ifølge Norsk Helseinformatikk vil 60-80 prosent av oss oppleve korsryggsmerter. Smertene kommer ofte av mye sitting i lengre perioder. Dette fører til at hofteleddsbøyerene stadig er i en kort posisjon og derav blir stram, noe som igjen vil føre til at bekkenet dras bakover og dermed øker belastningen i korsryggen. Lengre sitting fører også til spenninger og stivhet i setet som fort kan øke svaien i korsryggen, og dermed belastningen på korsryggen. Dette resulterer ofte i tretthetsfølelse og murring i korsryggen. Uten tiltak kan denne bli smertefull og plagsom over tid. Du kan lese mer om korsryggsproblemer her.


Forebyggende tiltak

Det er mye du kan gjøre selv for å hindre tilbakevendende problemer i ovenfor nevnte tilstander. De viktigste endringene du kan gjøre er å endre arbeidsstilling hyppig og tilpasse arbeidsplassen din ergonomisk, samt å ta flere små pauser i løpet av dagen for å få i gang blodsirkulasjonen. Videre tiltak kan være:

  • styrkeøvelser for berørte muskler

  • tøye musklene som er vonde

  • massere og trykke på musklene

  • søke behandling når spenningene øker eller vedvarer
Comentarios


bottom of page