Behandling av kne

Knesmerter er relativt vanlig og forekomsten øker stadig. Kneproblem ses i alle aldre, hos idrettsutøvere og mosjonister. Kvinner rammes i noe større grad enn menn, og er i større grad utsatt for å pådra seg mer alvorlige kneskader ved idrett grunnet hormoner. Forekomsten hos barn i ungdomsskolealder er opp til 80%, og kommer ofte fra hoften.
Knesmerter kan skyldes flere årsaker. Kneet er et stort ledd som utsettes for stor belastning gjennom livet. Overbelastning er en av årsakene til knesmerte og kan føre til senebetennelser, betennelse i senefester og slimposer, samt overbelastning av ben og brusk. Slitasjeforandringer er en annen årsak som skyldes aldersmessige forandringer i leddet, og ses ofte hos de over 40 år og tidligere idrettsaktive. Ved akutt knesmerte er trauma ofte involvert.
De fleste kneproblemer kan undersøkes hos oss, uten behov for MR eller røntgen. Vi har en nøye undersøkelsesmetode som vil kunne hjelpe til å peke på hvilke strukturer som er innblandet og hva som er årsaken til ditt problem. En behandling av muskulaturen og leddene i området og omkringliggende omkring, hvile eller alternativ trening, samt opptrening av muskulatur vil hjelpe deg på veien til en mer smertefri hverdag.
Akutte kneskader
Akutte kneskader skyldes ofte trauma mot kneet, og har ofte forekomst i idrett som håndball, fotball og alpint. Skader kan komme i form av leddbåndsskader og meniskskader. I dag ønsker man å behandle slike skader i første omgang med konservativ behandling og rehabilitering, operasjon er ofte siste utvei eller foretas ut fra hvilke krav du som person stiller til knærne din, da det er forskjell på om du er mosjonist eller idrettsutøver. Nyere studier viser til at konservativ behandling og rehabilitering har bedre resultat på lang sikt sammenlignet med operasjon.
Overbelastning
Overbelastningsskader som løperkne og hopperkne er ofte et problem hos mosjonister som øker belastningen for raskt for fort, noe som gjør at kroppen ikke klarer å henge med på belastningskravet. Disse diagnosene kan ofte skyldes svak og stram muskulatur i sete og lår. Løperkne er smerter lokalisert på utsiden av kneet. Den skyldes ofte svak og stram muskulatur i setet og innside lår, minsket bevegelighet i hoften og bekkenet, eller en feil løpeteknikk. Løperkne er enkelt å behandle gjennom opptrening av sete og myke opp muskulaturen i området. Hopperkne er smerte lokalisert på undersiden av kneskålen, og skyldes en betennelse i senefestet grunnet stram muskulatur i framside lår eller svak muskulatur som utsettes for for mye belastning. Dette er den vanligste kneproblematikken hos unge idrettsaktive, da Mb Schlatters.
Andre overbelastningsskader kan også være slimposebetennelse i en av kneets mange slimposer. Denne problematikken kan ofte også komme ved trauma rett mot kneskålen. Hvile og alternativ trening har ofte god effekt på denne.
Diffuse knesmerter
Mange, spesielt unge voksne kvinner, opplever ofte diffus knesmerte rundt kneskålen og innside kne. Disse er ofte tydelige ved lengre sittende med bøyde knær, ved belastning som utfall, knebøy og løping. Det skyldes ofte en svakhet i en del av muskulaturen på framside lår. Denne er lett behandlet ved å styrke opp muskulaturen og endre belastningen på knærne. Det samme gjelder hos eldre som opplever kneproblem, noe som ofte kan skyldes degenerative forandringer i leddbrusket og påbegynnende artrose. Mange blir relativt bra ved å få opp styrken rundt kneet, som vil ta over belastningen fra leddet og hindre at bein slår mot bein.